Hjem » Slik skal Bryggen vernes mot flom

Nyhet

Slik skal Bryggen vernes mot flom

Et nytt flomvern skal hindre oversvømmelser på Bryggen. Tirsdag øvde Samfunnssikkerhetens hus og Bergen brannvesen på utlegg av det nye flomvernsystemet. Rådgiver Gro Handeland og spesialrådgiver Jørgen Gullestad fra Samfunnssikkerhetens hus.

Et nytt flomvern skal hindre oversvømmelser på Bryggen. Tirsdag øvde Samfunnssikkerhetens hus og Bergen brannvesen på utlegg av det nye flomvernsystemet.

Vann- og avløpsetaten og Bymiljøetaten deltok også på øvingen i strålende sol på Flesland.

Behov for robust flomvern

Bergen kommune har gått til innkjøp av nytt flomvern for å unngå vanninntrenging fra sjøsiden.

Stormflo har gitt behov for et mer robust flomvern av kulturminnene på Bryggen. Verdensarven representerer en unik del byens kulturarv og har vært på UNESCO sin verdensarvliste siden 1979. Skader på kulturminnene på Bryggen er svært uønsket.  Forventet havnivåstigning medfører at risikoen for skader på Bryggen vil øke dersom det ikke iverksettes ytterligere tiltak for å forhindre dette.

Mobilt system

Det nye flomvernsystemet er mobilt og kan raskt forflyttes i sine oppbevaringsbokser på lastebil eller varebil og legges ut direkte fra kassen mens bilen kjøres fremover. De to parallelle vanntubene er lenket sammen hele veien. Dette forhindrer rulling på underlaget og gjør systemet meget stabilt. Dobbeltkonstruksjonen med sterk ytterkappe som ikke revner, gir en solid konstruksjon og vesketett innerkappe.

Heve sjøkanten

Rådgiver i Samfunnssikkerhetens hus, Gro Handeland, er fornøyd med at man har fått flomvernet på plass

– Vi vet at Bryggen allerede er svært utsatt for oversvømmelse, og med den forventede havstigningen fremover, vil Bryggen bli enda mer utsatt. Nå har vi fått på plass et vern som vi i løpet av kort tid kan rulles ut og i praksis få hevet sjøkanten med 80 cm, noe som vil gi oss bedre beskyttelse  av de vernede bygningene på Bryggen, sier hun.

Foto: Gro Handeland
Foto: Gro Handeland